LOGO

Home     |       over ons     |     vacatures     |     producten    |     nieuws     |     contact

Preventie is noodzaak!

WAAKZAAMHEID GEBODEN 

Een zo snel mogelijke detectie van een mogelijke besmetting is de beste garantie voor een succesvolle bestrijding van de ziekte. Het is dus belangrijk om de preventiemaatregelen weer aan te scherpen om een mogelijke insleep in de stallen te voorkomen. 

PREVENTIE 

Alle preventieve voorzorgsmaatregelen dienen te worden genomen om de verspreiding van de besmetting te voorkomen. Een positief bevestigde haard blijft geblokkeerd: de aan- of afvoer van pluimvee is verboden. De stallen, infrastructuur, ruimten, materieel en alle gereedschap, die voor het pluimvee worden gebruikt, dienen te worden gereinigd en ontsmet. Gebruik hiervoor uiteraard het juiste en volledige reinigings- en ontsmettingsprotocol!


IN DE PRAKTIJK !? 

Gezien de mogelijke verspreiding via lucht en contact met andere dieren en/of mensen is het belangrijk deze vectoren te herkennen en onder controle te houden. Preventieve maatregelen die genomen moeten worden:

1. Vermijd insleep van buitenaf: Houd het bedrijf ontoegankelijk voor derden. Zorg voor een schone en vuile weg. Leveranciers en bezoekers dienen de wielen van hun voertuig te ontsmetten alvorens het bedrijf op te rijden en tevens bij het verlaten van het erf.
Afrijden gebeurt via de vuile weg!

2. Plaats aan de ingang van elke stal een ontsmettingsbak met een verse oplossing desinfectiemiddel. Vergeet ook niet de laarzen te ontsmetten elke keer als de stal betreden wordt. Ontsmettingsbakken hebben pas nut als deze gebruikt worden! Gebruik hiervoor D 50 of VIROCID aan 1% en ververs om de 2 à 3 dagen.

3. Reinig en ontsmet de handen alvorens de stal te betreden. Gebruik een decontaminerende handzeep zoals KENODERM en ontsmet tussendoor met KENOSEPT-G of KENOSEPT-L. Idem voor bezoekers (ook de veearts!).

4. Gebruik aangepaste en schone kleding om de stal te betreden. Laat bezoekers bedrijfseigen kleding dragen. Gebruik per stal of afdeling eventueel andere kleding om verspreiding te voorkomen. Was de bedrijfskleding vaker dan normaal.

5. Houd honden, katten, vogels en ander ongedierte uit de stal! Honden en katten zijn potentiële en gevaarlijke overdragers!

6. Denk preventief en blijf vooral alert! Een fout is snel gebeurd! Indien het bedrijf geruimd moet worden is het te laat!


Reinigings- en ontsmettingsprocedure: 


- Alle oppervlakken inschuimen met een krachtig alkalisch en vuiloplossend inweekmiddel. Gebruik hiervoor KENOSAN, dosering 1.5 - 2%. Bij gebruik van de afgebeelde schuimlans, stand 3 instellen. Respecteer 30 minuten inweektijd. Vervolgens grondig naspoelen met water onder hoge druk.

 - Na het afspoelen van reinigingsmiddel met alle onzuiverheden, is het van groot belang om de oppervlakken goed te laten opdrogen. Indien er plassen water achterblijven, zal dit de oplossing desinfectiemiddel verdunnen en het resultaat dus nadelig beïnvloeden.

- Voor het ontsmetten van de stallen wordt eveneens aangeraden om dit met behulp van schuimapparatuur te doen. Inschuimen garandeert een beter en langer contact tussen ontsmettingsmiddel en oppervlak, het geeft een zichtbaar resultaat en het veroorzaakt minder nevel in de lucht (ademhalingsbescherming). Dosering: 0,5%. Niet naspoelen, het product laten inwerken. 

- De stal volledig laten opdrogen. Het desinfectiemateriaal dient eveneens gereinigd en ontsmet te worden alvorens terug op te bergen. Laarzen en laarzen-ontsmettingsbakken reinigen en ontsmetten.

- Gebruik VIROCID of D 50 aan 1% in een laarzendesinfectiebak, -mat.


Toelating Virocid & D50

Wij willen graag onduidelijkheden vermijden over het gebruik van ontsmettingsmiddelen tegen de vogelgriep, vandaar we via Cid-Lines een statement hebben opgesteld. Zo hebben we eveneens een consultant gevraagd om objectief onze toelatingen te toetsen naar aanleiding van de voorschriften van de NVWA.


"Voor biociden hoeft bij de desinfectie claim niet het specifieke virus getest te worden. Voor de veterinaire tak (PT3) is dit het klassieke -varkenspestvirus en het Aujeszky-virus. Dit was vereist bij een algemene virusclaim waaronder de vogelgriep."


Virocid en D50 hebben beide deze toelating met een contacttijd van 5 minuten. 
De toepasing voor Virocid in de toelating (wettelijk gebruiksvoorschrift):

Toegestaan is uitsluitend het gebruik als middel ter bestrijding van bacteriën, gisten, het virus van de ziekte van Aujeszky en het klassieke varkenspestvirus in dierverblijfplaatsen en bijbehorende ruimten. Het middel is uitsluitend bestemd voor professioneel gebruik. 

Virocid: mag niet gebruik worden voor het desinfecteren van transportmiddelen voor dieren. 

Download hier het document met de testresultaten van Virocid en het bewijs van effectiviteit bij vogelgriep.


De toelating voor D50 (wettelijk gebruiksvoorschrift): 

Toegestaan is uitsluitend het gebruik als middel ter bestrijding van bacteriën, gisten, schimmels, mond-en klauwzeervirus, virus van de ziekte van Aujeszky en klassieke varkenspestvirus, 
- in dierverblijfplaatsen en bijbehorende ruimten;
- in transportmiddelen voor dieren.

De juiste producten