Nieuwsbrief lente 2021

Geachte relatie,

In deze nieuwsbrief willen we de volgende zaken met u delen

-             Dierenartsenteam Demetris DierGezondheid breidt uit met twee dierenartsen

-          Terugkoppeling klanttevredenheidsonderzoek

-          Het nemen van een IKB watermonster

-          Verificatie Salmonella monsters (leg) – hoe correct monsters te nemen

-          Kledingactie Demetris DierGezondheid

Veranderingen in het team

Misschien heeft u al contact met hen gehad; we zijn verheugd dat sinds 1 maart ons team met een bekend en met een nieuw gezicht is uitgebreid. Sander Hoogendoorn is weer terug en Daphne Borrias is een nieuw gezicht in de pluimveegeneeskunde. Zij stellen zich hieronder aan u voor.

Sander Hoogendoorn

Ik ben Sander Hoogendoorn en ik ben vanaf 1 maart weer aan de slag bij Demetris.

In 2013 ben ik afgestudeerd als landbouwhuisdierenarts en gestart bij Ampart in de pelsdierensector. Vanaf 2015 heb ik de overstap gemaakt naar de pluimveesector en bij Demetris brede kennis en ervaring opgedaan in zowel de vlees- als legkolom. Na een klein jaar werkzaam geweest te zijn in de farmaceutische sector kwam ik erachter dat ik de praktijk en het onderweg zijn naar ‘mijn’ pluimveehouders behoorlijk miste. Natuurlijk heeft de coronacrisis en daardoor 5 dagen per week werkzaam te ‘moeten’ zijn achter een laptop daar niet positief aan bijgedragen.

Daarnaast draag ik het onderwijs al lang een warm hart toe. Deze interesse heeft er mede voor gezorgd dat ik sinds 1 maart een combinatie doe van pluimveediergeneeskunde en biologieles geven. Maandag en vrijdag werk ik bij Demetris en de andere drie dagen geef ik les. Ik kijk er naar uit om u weer te ontmoeten!

Mijn nummer is 06-21573065, mijn e-mailadres is sander.hoogendoorn@pfhs.nl.

Daphne Borrias

Ik ben Daphne Borrias, geboren in 1981, wonend te Veenendaal en moeder van twee zoons van 17 en 19 jaar.

Ik ben blij om bij Demetris te komen werken en van de collega’s het vak als practicus te leren. Het werken aan diergezondheid van pluimvee is een langgekoesterde wens. In 2014 ben ik bij de Universiteit van Utrecht afgestudeerd als landbouwhuisdierenarts, met het accent op pluimvee en diervoeding. Na mijn studie heb ik in pluimveeslachterijen gewerkt. Hier was het goed mogelijk om het  werk met mijn jonge gezin te combineren en veel te leren over het eind van de pluimveeketen. Daarna kreeg ik een baan aangeboden bij Nepluvi als senior beleidsmedewerker.

Inmiddels zijn mijn kinderen zelfstandig genoeg, waardoor ik op minder regelmatige tijden kan werken. De aankomende periode ga ik mee met de visites van de collega’s om vaardigheden en aanvullende kennis op te doen. Ik geniet met volle teugen van het werk als practicus.

Mijn nummer is 06-18697490, mijn e-mailadres daphne.borrias@pfhs.nl.


Sander en Daphne versterken ons team, Herold gaat ons verlaten; zijn hart ligt meer bij pelsdieren, een sector die het moeilijk heeft, maar waar hij toch weer wat internationale opdrachten heeft. We bedanken hem en wensen hem succes met dit werk!

IKB wateronderzoek

Demetris DierGezondheid is een van de weinige labs, en de enige dierenartspraktijk, die zowel IKB watermonsters mag nemen als onderzoeken. Het labonderzoek doen we in samenspraak met VITENS – die het chemische gedeelte verzorgt. Kiemgetal, coli, schimmels en gisten doen wij zelf.

Monsters mogen maar kort onderweg zijn en moeten binnen 12 uur ingezet worden, ze mogen niet een nacht overstaan. Om alle analyses te kunnen starten en door kunnen te sturen naar Vitens, moeten uw waters op tijd binnen zijn, liefst voor 13.00 uur. Mocht u uw bedrijf door ons willen laten monsteren, dan doen we dat graag. We kunnen echter niet zomaar een bedrijf tussendoor bemonsteren als dierenarts, want we moeten dan halverwege de dag naar Duiven om de monsters tijdig af te kunnen leveren. U begrijpt dat we dan niet veel op een dag kunnen doen. Daarom laten we een erkend monsternemer voor ons een route rijden speciaal voor de watermonsters.

Wilt u ook ingepland worden voor een IKB wateronderzoek? Neem dan contact met Gerard ten Bras (gerard.tenbras@pfhs.nl).

Om een erkend monster te kunnen laten nemen, moet u aan het volgende denken:

- Er mag de laatste 24 uur niks op het water gestaan hebben.

- Onze monsternemer mag in de stal (indien nodig wordt er gedoucht), het liefst samen met u.

- Het monster wordt aan het eind van de waterleiding genomen vanuit het aftappunt of door een nippel los te draaien.

- Zorg ervoor dat u een emmer (opvang lekwater) en gereedschap heeft klaarliggen.

Verificatie Salmonella

Verificatieonderzoek bij de vleeskuiken- en kalkoenhouders mag al lang niet meer en bij de  vermeerderaars sinds vorig jaar ook niet meer. De regels zijn verder aangescherpt en sinds 2021 geldt het nu ook voor legpluimveehouders. Na een uitslag met een zoönotische Salmonella (meestal S.e. en S.t., voor sommigen ook nog enkele andere types) komt de NVWA niet meer voor een verificatie, maar uw koppel wordt meteen Salmonella positief verklaard, met alle consequenties die voor uw type bedrijf gelden (vlees of eieren niet meer vers mogen leveren, ruimen van de koppel).

Geen vals positieve te krijgen door verontreiniging vanuit de omgeving, vraagt om goed overdachte bemonstering. Hieronder leest u hoe u het risico op vals positieven naar bijna 0% kan dringen. Tips voor het veilig nemen van monsters:

- Het nemen van de periodieke controle monsters moet extreem kritisch gebeuren. Het doel is alleen de kippen en de stal te bemonsteren. Sluit daarom alle risico's uit door aandacht te geven aan de volgende punten.

- Draag altijd wegwerphandschoenen per stal. Ontsmet deze handschoenen voor het betreden van de stal met desinfectiegel.

- Draag laarzen die alleen in de stal gebruikt worden. Hang bij voorkeur een paar laarzen apart in elke stal, zodat nooit een bezoeker of medewerker de laarzen op een andere plaats gebruikt en zo de laarzen besmet. Eventueel kunt u plastic overlaarzen voor eenmalig gebruik, na het aantrekken van handschoenen, over de laarzen aantrekken en daaroverheen de overschoenen trekken. Even met de laarzen buiten de stal lopen betekent dat u het risico neemt dat er Salmonella van buiten op de laarzen komt en daarna op de overschoentjes. Realiseer dat Salmonella enteritidis meer dan een jaar in mest kan overleven.

- Trek de overschoentjes pas aan in de stal. In het voorlokaal loopt men het risico toch iets mee te pakken vanuit de omgeving.

- Het beste is om een monsterpot te gebruiken en deze te verzenden via een pakketje. Een monsterpot kan nooit lekken of stuk gaan. Als een papieren envelop met plastic zakjes via de brievenbus, transport en transportbanden en de postbode wordt vervoerd, is de kans groot dat de verpakking beschadigt. Als een zakje onderweg niet goed dicht is of scheurt, kan er van buiten salmonella in het monster komen of kan het andere zakjes besmeuren en voor kruisbesmettingen zorgen.

- Sluit de monsterpot of het zakje goed en desinfecteer deze van buiten met desinfectiegel voor deze in het pakket geplaatst  wordt.

Tot slot: U wilt alleen de kip en de stal bemonsteren en niet de omgeving. Een lab kan niet zien waar de salmonella vandaan komt die op de schoentjes gevonden is. 

Klanttevredenheidsonderzoek

Als erkend lab zijn we verplicht om actief feedback te zoeken bij onze opdrachtgevers, om te toetsen wat u goed vindt gaan en wat verbetering behoeft. We hebben ongeveer 80 reacties teruggekregen en we bedanken de klanten voor hun moeite om te reageren.

Op de vragen over betrouwbaarheid, bereikbaarheid, snelheid kregen we steeds scores van tussen de 70% en 80% terug.

Enkele suggesties kwamen er over de uitslagen van IKB wateronderzoek. We hebben onze softwareleverancier ingeschakeld en onze waterrapporten worden voor de zomer aangepast, zodat deze duidelijker te interpreteren zijn voor u.

Er kwamen ook enkele suggesties over onze facturen, of het niet mogelijk is om per periode in plaats van bij elk onderzoek een factuur te ontvangen. In onze dierenartspraktijk doen we dit al. Per vleeskuikenkoppel of per maand sturen we dan een verzamelfactuur, mits we automatische incasso mogen uitvoeren.

Voor opdrachtgevers die meerdere bedrijven hebben, is dit ook mogelijk. Wilt u hier meer over weten? U kunt een e-mail sturen naar jeroen.leus@pfhs.nl.

Kledingactie

We worden overspoeld met Corona berichten en helaas moeten wij het in deze nieuwsbrief  er nog even over hebben. Goede wegwerpkleding is zeer schaars geworden. We hebben al lange tijd naar grote tevredenheid werkwerpkleding van 3M, maar ons ideale type is op dit moment niet verkrijgbaar en het zal ook nog wel een tijd zo blijven. Alternatieve overalls blijken te slap, laten bloed en stof door.

Om toch hygiënisch te kunnen werken, krijgt elke klant van ons een katoenen overall. Wilt u die voor ons apart hangen, zodat wij altijd met onze eigen kleding kunnen werken?

Samen gaan we voor schoon en hygiënisch.

Contact

Heeft u nog vragen over onze diensten? Ons team van dierenartsen staat u graag te woord of komt bij u langs.  Bel ons dus niet alleen als de dieren ziek zijn, bel ons juist als u wilt weten of de dieren helemaal gezond zijn.

Impact 14
6921 RZ Duiven
T: +31 (0) 26 44 22 025
info@demetris.nl

Wij zijn aanwezig op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17:00 uur. 
Op zaterdag kunt u tussen 09.00 en 11.00 uur spoedmonsters voor salmonella onderzoek afleveren.